Layout & Design

The layout has been designed to optimise daylight and sunlight into the homes, whilst respecting the levels of the approved and existing surrounding residential units. Initial daylight and sunlight analysis of the scheme has helped to inform the proposals.

The massing is designed to be its highest and act as a landmark to the corner of the site, nearest the West Ealing Crossrail and the edge of the railway track. It then decreases in mass along Drayton Green Road and as it steps around the corner towards the Hastings Road properties. The tower is designed to be slimmer in the upper stories to give a sense of lightening up the building. The facades step back in angled planes and the building line steps back to create terraces at upper levels, reducing the footprint for a slender form as the building increases in height.

The proposed scheme will provide 183 flats:

  • Studio flats - 2
  • 1 Bed flats - 91
  • 2 Bed flats - 83
  • 3 Bed flats - 7
  • At least 35% of the flats will be affordable homes
  • New retail space will also be provided on the ground floor

Ground Floor Plan - Option 1

Ground Floor Plan - Option 2

First Floor Plan

Typical Level 8-10

Typical Level 12-20

Illustrative 3D Views

Corner of Hastings Road and Drayton Green Road - Retail Access

Hastings Road - Residents and Vehicle Access

Drayton Green Road - Potential Residents Access

Strip Elevations

To address both contextual neighbourhoods, the building material changes as it wraps the corner, from domestic brick to modern concrete panels.

To address both contextual neighbourhoods, the building material changes as it wraps the corner, from domestic brick to modern concrete panels.

Simple tones, colours and textures are proposed, with emphasis placed on detailing and depth to provide a sense of scale and proportion to the façades. Window panels are set back in varying depths and angles to create a sense of rhythm and variety around the façade. The scale and intensity of the facades addresses its context, becoming more varied and dense as the building turns the corner to Drayton Green Road.

Window Detail

Brick Detail

External Detail

Menu
Mobile logo